Aranyérmesek lettünk a Fertő-táji otthon mustrán

​A pályázatokat építészszakmailag az állami főépítész területi tervtanácsára meghívott szakemberek és civilek bírálták el. A felújítások kategóriájában egy fertőhomoki családi ház és a hegykői pálinkafőző üzem nyerte el az aranyérmet.

Előbbi, egy százéves épület korszerűsítése során a tulajdonosok megőrizték az épület jellegét, csupán a mai igényeknek, a mai komfortérzethez szükséges mértékben alakították át.

A hegykői pálinkafőző üzem a korábbi „masinaház” részbeni megtartásával és az új funkcióhoz átalakításával kezdődött, de az építés idején a részleges megtartás nem látszott gazdaságosnak, így a házat lebontották, majd a helyén felépítették a tervezett új épületet, az eredetit idéző homlokzattal. A bontott tégla újrahasznosított külső látszótégla-burkolatként maradt meg.

Az új épületeknél is két aranyérmet adtak ki a bírálók. Egy hidegségi családi ház (tervezője, ahogy a pálinkafőzőnek is, Supka-Kovács Tamás) jó példája annak, hogy a Fertő-táj Világörökség alapeszméjét, a tájjal harmóniában élő embert és a mai kor igényeit hogyan lehet úgy megfogalmazni, hogy az a régi épületekkel is képes legyen közösséget vállalni.

A másik aranyérmes a fertőrákosi óvoda bővítése lett (tervezője Mentes Gábor). Az épület tömege, anyaghasználata mai, ugyanakkor az egytraktusos, hosszú régi épületeket is idézi – írták róla a bírálók.