Újabb gyártást telepít magyar cégéhez a svéd Ikea. Ezzel párhuzamosan a Swedwood Sopron Bútor Kft.-nél hétmilliárd forint értékű kapacitásbővítő beruházás kezdődött.

Ha a mostani beruházás befejeződik, a vállalat lesz az Ikea legnagyobb kapacitású kelet-közép-európai gyára, számol be a Napi Gazdaság.

Sopron Délkeleti Ipari Parkjában elkezdődött annak az összesen hétmilliárd forint értékű zöldmezős beruházásnak a megvalósítása, amely jelentős volumenű kapacitásbővítést tesz lehetővé a svéd Ikea érdekeltségi körébe tartozó Swedwood Sopron Bútor Kft. számára.

Dietrich Szilárd, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta, a beruházás hátterében az áll, hogy a világ egyik legnagyobb bútorforgalmazó cége tavaly úgy döntött, Magyarországra telepíti a kontinensen értékesített, furnérozott forgácslapból készülő konyhafrontok gyártását. Az ügyvezető igazgató közölte, a beruházásért külföldi cégek is ringbe szálltak. Az új gyárat mintegy 2,3 milliárd forint költséggel építik fel az ipari parkban. A gépek és eszközök beszerzésére 4,7 milliárd forintot költenek.

A termelés várhatóan még szeptemberben megkezdődik. A fejlesztéssel párhuzamosan a jelenleg 520 dolgozót foglalkoztató Swedwood már az idén mintegy 130 fővel növeli a dolgozói létszámot, s 2012-ig újabb 130 fős bővítést tervez. Dietrich hozzátette, a programban a jelenlegi üzemük fejlesztése is szerepel. Itt elsősorban tömör fából gyártanak konyhafrontokat. A tervek szerint 2012-től már összesen évi 4 millió négyzetméter konyhafront készül a soproni üzemekben, írja a Napi Gazdaság.