Tízéves álom vált valóra Sárváron, ahol felavatták 200 millió forintból felújított Posta teret.

– Az unokáimmal érkeztünk, jó látni, hogy megszépült ez az eddig elhagyatott terület – mondta Virág Antalné, Julika néni, felelevenítve, hogy egykor ezen a helyen temették el a szovjet katonákat. – Elhagyatott, gazos, gazdátlan, szemetes volt a mostani Posta tér, régi adósságát törlesztette az önkormányzat – hallottuk Halmosi Gábortól, miközben sörért állt sorba. Kondora István polgármester szerint igazi örömünnep volt a pénteki.

A pénteki avatás ünnepi pillanatai: Balról dr. Szijártó Valéria, a város jegyzője, mellette Kondora István polgármester, Máhr Tivadar alpolgármester, Ágh Péter országgyűlési képviselő. A művészeti csoportok és a városlakók pénteken birtokba is vették az új közösségi teret. Fotó: Médiaközpont

– Bevallom, az avatás előtt úgy izgultam, mint egy kisdiák, kétféle öltönyt készítettem elő, az egyiknek a nadrágja, a másiknak a mellénye került végül rám – árulta el a városvezető. A Posta tér felújítását bő egy évtizeddel ezelőtt tervezték el, azt szerették volna, hogy új közösségi, találkozási tér jöjjön létre. A tervek szerint a téren helyet kapnak az  amatőr és profi előadók ugyanúgy, ahogy a kisgyermekek is, akik talán itt tapasztalhatják meg először, mit jelent a világot jelentő deszkákra lépni. Olyan helyet álmodtak meg a beruházók, amely bárkinek fellépési lehetőséget ad.

– Olyan helyet szeretnénk, ahol mindenki jól érzi magát, egy igazi nyitott teret – foglalta össze Kondora István. A megvalósításban több tervező, kivitelező működött közre, az önkormányzat saját forrásból menedzselte a beruházást, melynek összértéke 200 millió forint. A fejlesztésnek köszönhetően a tér új burkolatot kapott, köztéri világítótesteket, padokat helyeztek el, parkolókat alakítottak ki. – Mint a város osztályfőnöke, arra kérem mindnyájunkat, hogy vigyázzunk erre a térre, hiszen ez egy olyan gyöngyszem, amit nemcsak egyszer kellett megcsiszolni, folyamatosan óvnunk kell – zárta gondolatait a polgármester.

Ágh Péter országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, van mire büszkének lenni, hiszen mind a gazdaság, mind a turisztika, mind a városépítés szempontjából komoly sikereket könyvelhet el a település. – Történelmi mélyponton van a munkanélküliség, mindössze 2,9 százalék, fejlődik a fürdő, folyamatosan fejlődnek intézményeink – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy most kapta a hírt, hogy a jövőben újabb hatszáz munkahelyet fognak teremteni a térség vállalatai.

– Ez a mostani avatás talán még inkább felemeli a szívünket, ilyenkor érezzük, hogy miért is szeretjük Sárvárt – fogalmazott. A beszédeket követően átadták az interaktív szökőkutat: polgármesteri füttyszó indította el a berendezést, melyet rögtön birtokba vettek a gyerekek.

– Egyszerre játszik a víz, a fény és a zene – mondta Szabados Márk, aki mindössze hatéves, ám ennél jobban mi sem tudtuk volna megfogalmazni, milyen is az interaktív szökőkút. Több művészeti együttes is műsort adott, többek között a Kanona Band, a helyi néptánckör, a Stop and Go, a West Urban Break táncegyüttesek, a Sárvári Mazsorettcsoport, a Senior Néptáncegyesület, a Ma Mint Ti Színjátszócsoport, a Fúvószenekar és a High Street band.